Classificatie van ongewenste reacties op voedsel

De internationaal erkende European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) heeft een classificatie ontwikkeld voor de ongewenste reacties op voedingsmiddelen, om aldus de termen te uniformiseren die tot verwarring zouden kunnen leiden.

We kunnen twee types ongewenste reacties onderscheiden: de toxische en de niet-toxische.

a. Toxische voedselreacties : 

Iedereen die een bepaalde (niet giftige) drempel van een voedingsmiddel met een mogelijke gevaarlijke stof overschrijdt zal reageren. Die stof kan van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen (cyanide, atropine, solanine, aflatoxine, …) of toegevoegd zijn tijdens manipulatie of ambachtelijke of industriële transformatie (bacteriën, schimmels, zware metalen, pesticiden, additieven,…).
Voedseltoxines tasten het centrale zenuwstelsel (hoofdpijn, hallucinaties, incoherentie, convulsies), de lever en het bloed aan.

b. Niet toxische voedselreacties :

Deze reacties zijn te wijten aan een individuele gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Het betekent dat alleen voorbeschikte personen zullen getroffen worden. Men onderscheidt immunologische reacties (gemedieerd door de immuniteit) en niet immunologische reacties (niet-gemedieerd door de immuniteit).

Immunologische reacties :

Het is gebruikelijk de term «voedselallergie» te gebruiken wanneer men over reacties spreekt die gemedieerd zijn door de immuniteit.
Immunologische reacties zijn natuurlijke afweerreacties waarbij het afweer- of immuunsysteem van het lichaam antistoffen en/of antilichamen produceert tegen lichaamsvreemde stoffen, antigenen, allergenen, die het lichaam van buitenaf zijn binnengedrongen.
Bij voedselallergie worden de klinische verschijnselen meestal uitgelokt door antilichamen van de klasse Ig E (Immunoglobuline E) als gevolg van de inname van een voedselallergeen.


Niet immunologische reacties :

Deze reacties worden gegroepeerd onder de benaming “voedselintolerantie”. Er worden 3 verschillende soorten onderscheiden:

  • Enzymatische,
  • Farmacologische,
  • Niet gedefinieerde.


Opmerking: Men moet hierbij ook de voedselaversie vermelden die geen deel uitmaakt van de EAACI classificatie daar de reactie van psychosomatische aard is.

Ter verduidelijking geeft het laatste schema een deel van de Europese classificatie weer waarin de psychologische dimensie is toegevoegd.

 

 

 

 

   
© ciriha

Connexion